Dé IT trends voor 2023

Ontwikkelingen in IT branche: 4 trends uitgelicht

We zien dat steeds meer organisaties tegen uitdagingen aanlopen met betrekking tot hun applicatielandschap. Moderne organisaties hebben een integratie oplossing nodig die flexibel is, eenvoudig te gebruiken is voor de gebruiker en daarnaast ook de mogelijkheid biedt om geavanceerde workflows in te richten. Volgens ons zijn er een aantal IT trends die een belangrijke rol spelen in de vraag naar moderne integratie oplossingen. Herken jij ze?

Trend 1: Digitalisering rukt verder op; bedrijven gebruiken steeds meer applicaties

De digitale transformatie is al jaren aan de gang en digitalisering zal alleen maar meer toenemen. Ook in 2023 zullen bedrijven zich nog actiever inzetten om verder te digitaliseren. Het maakt tegenwoordig niet meer uit welk proces je wilt verbeteren: waarschijnlijk is er wel een app (of meer!) voor om dit voor elkaar te krijgen. Een doorsnee organisatie gebruikt dan ook tientallen verschillende applicaties om de bedrijfsprocessen te digitaliseren en automatiseren.

Omdat er zoveel verschillende systemen gebruikt worden neemt het aantal integraties dat nodig is sterk toe. Daarbij betekent de snelle groei in aanbod van apps ook dat organisaties sneller switchen tussen verschillende applicaties. Dit zorgt voor een nieuwe uitdaging: organisaties moeten meer systemen op elkaar aansluiten, verdeeld over meer afdelingen, en tegelijkertijd moet het mogelijk zijn om binnen het integratieplatform gemakkelijk van applicaties en workflows te veranderen.

Trend 2: De verantwoordelijkheden van IT nemen toe, terwijl beschikbaarheid afneemt

Naarmate het aantal gebruikte tools binnen organisaties toeneemt, krijgen IT teams steeds meer op hun bordje. IT teams hebben vaak niet genoeg middelen in huis om de vele digitale verzoeken op te pakken, zeker niet als die gepaard gaan met strakke deadlines. Projecten die handmatig werk vereisen, zoals het op maat coderen van een integratie, zullen waarschijnlijk niet snel of helemaal niet worden afgerond. Zelfs het werken aan bestaande integratieplatformen kost vaak al veel tijd en investering.

De snel groeiende todo-lijst met integratiewensen dwingt IT teams te heroverwegen wat belangrijk is binnen het integratieplatform. Daarom zullen zij met name op zoek zijn naar een meer flexibele tool die een breed scala aan user cases aankan, van data-integratie tot Internet of Things (IoT) en verder.

Trend 3: Organisatiebrede behoefte aan integraties en automatisering van belangrijke processen

De tijd- en kostenbesparingen die integraties en het automatiseren van belangrijke bedrijfsprocessen opleveren, kun je binnen vrijwel alle bedrijfsonderdelen zien. Het automatiseren van ieder proces vereist vaak integratie tussen verschillende systemen.

Om te voldoen aan de groeiende interne behoefte om meer te automatiseren zullen organisaties actiever aan de slag moeten met het bouwen van integraties. Maar hoe kun je als organisatie efficiënt opschalen op dit gebied? Wij denken graag met je mee.

Trend 4: Er wordt nog meer geïnvesteerd in automatisering

Naarmate bedrijven steeds meer willen doen met minder, zullen investeringen in het automatiseren van bedrijfsprocessen toenemen. Het is voor organisaties een flinke uitdaging om de bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten en klaar te zijn voor de toekomst. Klaar zijn voor de toekomst betekent dat systemen met elkaar samenwerken en data voor iedereen op ieder moment beschikbaar is.

Veel organisaties maken vandaag de dag nog gebruik van verschillende applicaties en tools. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Excel-lijsten (wie kent ze niet?) tot aan verschillende CRM-systemen voor verschillende afdelingen. Data wordt niet met elkaar uitgewisseld en bedrijfsprocessen zijn niet goed op elkaar afgestemd. Door de verschillende systemen met elkaar te integreren en processen te automatiseren kunnen organisaties toekomstbestendig gemaakt worden. Investeren in het automatiseren van arbeidsintensieve processen is dan ook zeker een trend die wij verwachten voor 2023.

Vooroplopen in integratieoplossingen?

Now you know: inspelen op deze vier trends zorgen ervoor dat je efficiënter en eenvoudiger kunt werken. De digitalisering van je bedrijf en bedrijfsprocessen krijgen een enorme boost en je doelen worden eerder behaald.

Benieuwd hoe je de vier trends kunt implementeren in jouw organisatie? Neem contact met ons op. Als integratiespecialist denken we graag mee hoe we jouw digitale transformatie naar een hoger niveau kunnen tillen.

We helpen je graag verder!

Benieuwd hoe onze specialisten jouw organisatie verder helpen? Neem contact met ons op.

Bianca Langelaar jouw adviseur bij estreme

Mark van der Harst

CEO & mede-oprichter

Naam(Vereist)