Hoe veilig is jouw data in de Microsoft Azure cloud?
Microsoft Azure is een cloudplatform waarmee organisaties oplossingen realiseren voor hun IT-infrastructuur, zoals het beheren en integreren van koppelingen tussen applicaties en systemen. Zo kun je de data uit jouw systemen automatisch met elkaar uitwisselen en bovendien kun je deze data samenbrengen om te monitoren en analyseren. Maar hoe staat het met de veiligheid van Azure? In deze blog zullen we de verschillende aspecten van de beveiliging van Microsoft Azure bespreken en uitleggen waarom het een veilige keuze is voor organisaties die op zoek zijn naar een cloud-oplossing.
“Ik vertrouw de Azure cloud niet”
Geregeld horen wij dat organisaties onvoldoende vertrouwen hebben om hun data in de cloud op te slaan, omdat het onduidelijk is wat er met de data gebeurt. Daarnaast is men bang dat andere instanties erbij kunnen. Veel organisaties vergelijken de veiligheid van de Azure datacenters met hun eigen datacenter. Daar hebben ze een gevoel van controle bij, omdat het op hun eigen locatie staat. Maar deze vergelijking klopt eigenlijk niet. De datacenters van Microsoft zijn op een totaal andere manier opgebouwd, omdat de architectuur vele malen complexer en groter is. Daar hoort een andere mate van beveiliging bij. En daar doet Microsoft al het mogelijke aan.
Beveiliging van de infrastructuur
Microsoft Azure gebruikt geavanceerde beveiligingsmaatregelen om de infrastructuur te beveiligen. De belangrijkste beveiligingsmaatregelen zijn:
- Fysieke beveiliging
Microsoft Azure-datacenters zijn uitgerust met hoogwaardige beveiligingssystemen, waaronder biometrische verificatie en fysieke toegangscontrole. - Netwerkbeveiliging
Microsoft Azure maakt gebruik van firewalls en andere beveiligingsmaatregelen om de netwerkverkeer van en naar de datacenters te beveiligen. - Datacenterbeveiliging
Microsoft Azure-datacenters zijn ontworpen met hoogwaardige beveiligingsmaatregelen, waaronder onafhankelijke stroomvoorzieningen en redundante opslag.
Versleuteling van gegevens
Versleuteling (ook wel “encryptie” genoemd) is een belangrijk aspect bij de beveiliging van gegevens. Microsoft Azure biedt de mogelijkheid om gegevens op verschillende niveaus te versleutelen, zowel in rust als in beweging.
- Versleuteling van gegevens in rust
Dit houdt in dat gegevens die op opslagmedia worden opgeslagen, worden beveiligd door middel van encryptie. Microsoft Azure biedt de mogelijkheid om gegevens te versleutelen met behulp van BitLocker, een geïntegreerd encryptiesysteem van Windows. - Versleuteling van gegevens in beweging
Dit houdt in dat gegevens die over netwerken worden verzonden, worden beveiligd door middel van encryptie. Microsoft Azure biedt de mogelijkheid om gegevens te versleutelen met behulp van SSL/TLS-protocollen.
Microsoft Azure en compliance
Veel organisaties hebben specifieke vereisten voor informatiebeveiliging en privacy, en Microsoft Azure is gecertificeerd voor een aantal belangrijke compliance-standaarden, waaronder ISO 27001, SOC 1 en SOC 2, en PCI DSS. Hierdoor kunnen organisaties ervan op aan dat hun gegevens aan de vereiste compliance-normen voldoen.
Beveiliging van toepassingen
Microsoft Azure biedt verschillende mogelijkheden om toepassingen te beveiligen, waaronder de mogelijkheid om toepassingen te hosten in virtuele machines die geïsoleerd zijn van elkaar. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om toepassingen te beveiligen met behulp van geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals multifactor-authenticatie en single sign-on.
Microsoft hanteert een uitgebreid beveiligingsbeleid
Microsoft Azure biedt een gedetailleerd beveiligingsbeleid dat de regels en procedures beschrijft die nodig zijn om de beveiliging en privacy van gegevens in de cloud te waarborgen. Dit beleid omvat onder meer informatie over hoe gegevens worden beheerd, beveiligd en beschermd, en hoe Microsoft Azure-gebruikers de beveiliging van hun gegevens kunnen controleren.
Wat gebeurt er met jouw bestanden in de cloud?
Iedere organisatie is zelf verantwoordelijk voor het verzamelen, gebruiken van data en het delen met anderen. Deze data is en blijft ten alle tijden in jouw bezit en jij bepaalt zelf waar deze gegevens zich bevinden en wie daarbij kan. Dit gaat zelfs zover dat je er bijvoorbeeld voor kunt kiezen jouw data alleen in Amsterdam op te willen slaan, met eventueel een kopie opgeslagen in een Azure datacenter ergens anders in Europa of zelfs in de wereld.
Vraag jij je nog steeds af of jouw gegevens veilig zijn in de cloud?
Microsoft Azure biedt een hoog niveau van beveiliging en privacy voor organisaties die op zoek zijn naar een cloud-oplossing. Door de hoogwaardige beveiligingsmaatregelen, encryptiemogelijkheden, compliance-certificeringen en beveiligingsbeleid, kunnen organisaties ervan op aan dat hun gegevens in Microsoft Azure veilig en beveiligd zijn. Toch begrijpen we dat er vertrouwen nodig is om daadwerkelijk over te stappen. Mocht je eens van gedachten willen wisselen hierover, neem dan contact op met ons via het onderstaande contactformulier of bel ons direct via +31 (0)20 – 692 5007
We helpen je graag verder!
Benieuwd hoe onze specialisten jouw organisatie verder helpen? Neem contact met ons op.

Mark van der Harst
CEO & mede-oprichter