Wat is de beste keuze om systemen te koppelen: een standaard (API-)koppeling of een heel integratieplatform?

Hoe handig is het als verschillende applicaties onderling informatie kunnen uitwisselen

Integratie en synchronisatie zijn belangrijk als je het beste uit een moderne IT-omgeving wilt halen. Hoe handig is het als de verschillende applicaties en systemen waarmee je werkt perfect op elkaar zijn afgestemd en onderling informatie kunnen uitwisselen? Je hoeft data niet keer op keer en handmatig op verschillende plekken in te voeren, maar beschikt door automatische synchronisatie altijd en overal over de juiste en meest actuele gegevens.

Maar dat gaat niet zonder de juiste koppelingen. Verschillende applicaties en systemen moeten met elkaar kunnen communiceren. Er zijn verschillende manieren om onderdelen van je digitale ecosysteem te integreren. In de praktijk kiezen organisaties meestal voor standaard koppelingen (veelal API’s) of een integratieplatform. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? En wanneer kun je het beste welke oplossing gebruiken? Je leest het in dit artikel.

Wat is een standaard koppeling?

Een standaard koppeling is een aansluiting tussen twee applicaties, systemen of softwarepakketten. De term ‘standaard’ illustreert dat zo’n koppeling al ontwikkeld is door een bepaalde partij. De oplossing is generiek, waardoor ook andere organisaties die vergelijkbare systemen willen koppelen er gebruik van kunnen maken.

Een moderne standaard koppeling neemt vaak de vorm aan van een API (application programming interface). Een API-koppeling kun je zien als een ingang (plek waar data binnenkomt) en uitgang (waarmee je gegevens doorzet naar een andere applicatie).

De voor- en nadelen van een standaard koppeling

Een van de belangrijkste voordelen van een standaard koppeling of API-koppeling is de prijs. Omdat meerdere partijen er gebruik van maken, vallen de ontwikkelkosten meestal mee. Daarnaast is ook de ontwikkelsnelheid hoog. Je kunt vaak direct aan de slag met de geïntegreerde applicaties en softwarepakketten.

Maar een standaard API-koppeling heeft zeker ook nadelen. Is je software- en applicatielandschap heel uitgebreid? Dan heb je veel standaard koppelingen nodig, wat de overzichtelijkheid van je IT-omgeving vaak niet ten goede komt. Een oerwoud aan standaard koppelingen kan daarnaast processen vertragen of lastige uitzonderingssituaties creëren. Tot slot zijn de mogelijkheden voor maatwerk beperkt.

Wat is een integratieplatform?

Je kunt ook kiezen voor een integratieplatform. Dit is een online-omgeving die aangesloten ontwikkelaars en partijen de mogelijkheid biedt om elkaars diensten en tools te gebruiken voor het koppelen van applicaties en softwarepakketten. Zo’n platform beschikt over een bibliotheek met koppelingen en hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkel- en monitoringstools of databewerkingsopties. Het integratieplatform is feitelijk een tussenlaag die verschillende databronnen met elkaar verbindt en het beheer overzichtelijk houdt. Voorbeelden van bekende en populaire integratieplatforms zijn Microsoft BizTalk Server en Microsoft Azure.

De voor- en nadelen van een integratieplatform

Vergeleken met een systeem van losse standaard koppelingen biedt een integratieplatform meer stabiliteit en overzicht. Je beheert alle integraties vanaf één plek. Gaat er een keer iets mis? Dan zie je dat in een integratieplatform eerder, omdat je alles beheert vanuit een centrale datahub en automatische notificaties ontvangt.

Een ander voordeel van een integratieplatform is dat je niet steeds opnieuw zelf het wiel hoeft uit te vinden. Je profiteert van bestaande koppelingen en van kennisdeling met andere partijen die aangesloten zijn op het platform. Tot slot is er ook ruimte voor maatwerk. Je kunt kant-en-klare oplossingen combineren met speciaal voor jouw organisatie ontwikkelde software.

Het belangrijkste nadeel van een integratieplatform is vaak het kostenplaatje. Het ontwikkelen van een platform kost meer tijd dan het maken van losse koppelingen en is, zeker in het geval van maatwerk, ook duurder.

Wanneer een standaard koppeling en wanneer een integratieplatform?

Maar wat is nu de beste integratie-oplossing? Dat hangt heel erg af van je precieze behoeften en organisatie. Is je applicatielandschap niet zo groot en je budget beperkt? En heb je weinig behoefte aan maatwerkoplossingen? Dan kun je met standaard koppelingen meestal prima uit de voeten.

Run je een grote webshop waar je verschillende applicaties en systemen aan wilt koppelen? Of telt je bedrijf veel afdelingen waarvan de specialistische applicaties en software allemaal moeten samenwerken? Dan ben je waarschijnlijk beter af met een integratieplatform dat een centraal overzicht biedt en de kans op prestatieproblemen en uitzonderingen verkleint.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende oplossingen om systemen te koppelen via een integratieplatform of standaard (API-)koppeling? En wil je een deskundig advies over de meest geschikte optie voor jouw organisatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

We helpen je graag verder!

Benieuwd hoe onze specialisten jouw organisatie verder helpen? Neem contact met ons op.

Bianca Langelaar jouw adviseur bij estreme

Mark van der Harst

Mede-eigenaar & integratiespecialist

Naam(Vereist)